WELKOM BIJ

~ THE FIRST AVIATORS ~
VERENIGING VOOR VINTAGE MODELVLIEGEN


SAM CHAPTER 4040

~ FUTABA FT-5D ~

Vanaf de introductie van de radiobesturing kon er eigenlijk maar één functie op afstand bestuurd worden, omdat het gebeurde met een simpele draaggolf-modulatie. Eerst alleen door aan- en uitschakelen daarvan, later door een enkele toon te versturen, welke op ingenieuze manieren binnenin het vliegtuig in meerdere mechanische bewegingen werd omgezet, afhankelijk van de lengte en het ritme van de toon.

Een voorbeeld van de laatste categorie is de Futaba FT-5D. Op deze zender uit de 60'er jaren is behalve de aan-uitschakelaar dan ook maar een enkele drukknop als bedieningselement te zien.
TFA-lid HenkB heeft dierbare herinneringen aan deze zender, het was het begin van zijn radiobesturings-carrière. Tot zijn spijt heeft hij het origineel ooit van de hand gedaan, maar de moderne technieken maken het mogelijk een natuurgetrouwe replica ervan te maken.

De omkasting is met behulp van een 3-D printer gemaakt, op basis van afbeeldingen uit het internet. Het ruwe product van de printer is door Henk prachtig bewerkt en ingekleurd, en voorzien van replica's van de originele transfers.

Het interieur is modern, met een 2,4 GigaHerz zendmodule (te zien op het 2e niveau van onderen), en een signaalgenerator wederom gebaseerd op een concept dat op het MODE ZERO forum te vinden is, en bewerkt werd door mede-TFA lid Bruno.

Ook te zien is de binnenin geplaatste 2,4 GHz antenne, de telescoop antenne is alleen decoratief.