WELKOM BIJ

~ THE FIRST AVIATORS ~
VERENIGING VOOR VINTAGE MODELVLIEGEN


SAM CHAPTER 4040

~ 1-kanaal simulatie ~

In den beginne was er alleen 1-kanaals radiobesturing. Tot en met de 35 MegaHerz periode eigenlijk nog steeds, maar de betekenis van het woord kanaal is langzamerhand veranderd naar het aantal functies dat een modern radiobesturingssyteem over kan brengen, in plaats van de aanduiding van de draaggolf-frequentie. Pas met de komst van de 2,4 GigaHerz systemen is er echt sprake van meer kanalen in de zin van frequenties.

Maar goed, in het begin had men inderdaad de beschikking over 1 kanaal, in de zin van een enkele draaggolffrequentie, maar ook van het aantal functies dat tegelijkertijd naar de ontvanger overgebracht kon worden. Ik blijf daarom maar spreken van kanalen i.p.v. functies.

Dat ene kanaal werd bediend door ook een enkele drukknop op de zender. Door het ritme en de lengte van de knopdrukken te variëren werd in de onvanger onderscheid gemaakt tussen de verschillende commando's door een zogenaamd "Escapement", een ingenieus systeem om de verschillende roeren en de gasklep toch min of meer onafhankelijk van elkaar te kunnen bedienen.

Uitgedaagd door de relatieve complexheid van die manier om een modelvliegtuig betrouwbaar te kunnen besturen, heeft een groep modelvliegers bedacht dat het interessant zou zijn om dat systeem met een zelfgebouwde zender, (meestal) voorzien van moderne 2,4 GHz techniek, te kunnen simuleren.

Begonnen in het Verenigd Koninkrijk, hebben ook in Nederland zich enkele enthousiastelingen zich daaraan gewaagd, waaronder natuurlijk ook enkele TFA-leden.

Dit is hun verhaal.

TFA-leden MaxZ en Bruno hebben beiden goed naar de informatie op het Britse Mode Zero forum gekeken, en besloten ook zo'n drukknoppertje te bouwen. Beiden hebben daarvoor verschillende Arduino-programma's gekozen, Max voor een programma van Mike Kitchen, en Bruno van Phil Green.

En beiden hebben ook diverse aanpassingen aangebracht om een en ander naar hun eigen smaak in te richten. De hardware is in beide gevallen dezelfde voor wat betreft het hart van de installatie, een Arduino ProMini bordje.

Dit is Max' creatie, de Z-Aviation Mode 0 (nou nou, en plagiaat ook nog...;-) ) :


en dit is Bruno's Zwarte Doosje:


Een aardige anekdote: de snelheid van de motor wordt geregeld op een manier alsof er een escapement met vier standen in het vliegtuig zit, stationair, halfgas-up, volgas, halfgas-down. Vroeger werd de terugkoppeling verzorgd door het lawaai wat de ongedempte diesel of sparky produceerde. Omdat in de praktijk bleek dat het voor de veel stillere electromotor moeilijk was om te bepalen in welke stand het (imaginaire) escapement zich bevond, besloot Bruno er een visuele terugkoppeling van te maken, in de vorm van een led-lampje op de zender. Ook Max volgde die raad op in de uiteindelijke versie van de ZM0