WELKOM BIJ

~ THE FIRST AVIATORS ~
VERENIGING VOOR VINTAGE MODELVLIEGEN


SAM CHAPTER 4040

~ geschiedenis ~

In 2015 hebben een 20 tal modelvliegers gehoor gegeven aan de oproep van Henk van Hoorn om met gezamenlijke inspanning zijn ½ schaal model van de 1909 Blériot XI over de Alpen te vliegen van Ried Brig naar Simplon.

Dat ging niet zonder slag of stoot en er moest danig geoefend worden om een geheel nieuwe manier van vliegen aan te leren..tw het model van het ene team door te geven naar het volgende team wat zich tot wel 2 km verderop kon bevinden. Om dat allemaal gladjes te laten verlopen bestond elk team uit een piloot en een communicatie man die dmv een portofoon de contacten onderhield met het volgende team.

Voor dat trainen werden goedmoedige relatief langzaam vliegende modellen toegepast ..van origine Vrije Vlucht modellen van de vijftiger jaren maar nu dus voorzien van Radio besturing.

De vlucht in de Alpen werd opgedragen aan de luchtvaart pionier Geo Chavez die als 1e de route over de Alpen van Brig in zuid Zwitserland naar Domodossola in Noord Italië wist af te leggen...een route die via de Simplon pas liep en over de beruchte Gondo Schlucht..een onherbergzaam stuk waar landen uitgesloten was.

Na die succesvolle vlucht besloot de groep verdere activiteiten te ondernemen en zo werd The First Aviators opgericht. Aangezien bij de trainingen voor de vlucht veelvuldig gebruik werd gemaakt van Vintage modellen kregen allen de smaak van dit soort modellen snel te pakken en groeide het aantal Vintage modellen binnen de vereniging.

In 2017 ging de Vereniging public op het Modelbouwforum en groeide het aantal belangstellenden voor vintage vliegen snel en daarmee ook het ledenaantal. In 2018 kwam de vuurdoop voor TFA..de eerste Nederlandse meeting voor Vintage modellen gehouden op het giga weilanden complex ten zuidoosten van Zwolle….het terrein waar ook de trainingen voor de Geo Chavez vlucht hadden plaatsgevonden. Vanaf dat moment kwam de vaart er echt in…steeds meer leden en steeds meer vintage modellen die de buhne passeerden op het Modelbouwforum (MBF).

Van 1 meeting per jaar ging het naar 2 stuks … er kwamen prachtige Beachvlaggen met het TFA logo die tijdens de meetings vrolijk stonden te wapperen en het veld werd omgedoopt tot Old Hayroad Aerodrome (met een knipoog naar het Engelse Old Warden, waar meerdere malen per jaar de vintage minded Engelse modelvliegers te vinden zijn).

Vervolgens kreeg TFA 7 dagen per week van 10.00 h tot Sunset de mogelijkheid om wanneer weer, wind en terrein omstandigheden het toe lieten te vliegen met vintage Vrije Vlucht, Lijnbesturing en RC modellen.

DE HALF SCHAAL BLÉRIOT OP WEG NAAR DE SIMPLON PAS


TFA nuTFA is ondertussen uitgegroeid tot een overkoepelende vereniging voor vintage liefhebbers binnen en buiten onze landsgrenzen en het vintage forum staat bol van de activiteiten. Met al die ontwikkelingen heeft TFA de stap genomen zich aan te sluiten bij de Society of Antic Modellers...een wereldwijde organisatie voor deze tak van modelvliegen. Naast diverse vormen van recreatief vliegen binnen en buiten het centrale OHA veld zijn er nu ook diverse thema- en wedstrijdvormen voor allerhande klassen en modellen.

In deze website vindt je alles over de modellen waar we mee vliegen , hoe ze gebouwd worden, de vintage motoren die worden toegepast, wat we zoal waar en wanneer doen en hoe je ons kunt bereiken en lid van TFA kunt worden.

We wensen je veel leesplezier en graag tot ziens op een ad hoc vliegdag of een meeting.